Dünyada her alanda olduğu gibi teknoloji, alışverişi de internete döktü. Bu da sanal mağazacılık kavramını hayatımıza soktu. Pek çok büyük markanın internet sitesi artık fiziki mağazalarından daha çok iş yapıyor. Bu durumda internet satışı hem satıcılar hem de müşteriler için avantajlı bir ticari mecra haline gelmiştir.
Dünyada E-Ticaret’in Başlangıcı
Şu an dünyanın en zengin insanı olarak kabul edilen Jeff Bezos’un 1994 yılında kurmuş olduğu Amazon şirketi e-ticaret’in ilk adımlarını atmıştır. Siteden ilk satılan ürün bir kitap olup denenmesi ve gözle görülmesi gerekmeyen bir kategori olduğu için başlangıçta tercih edilmiştir. Günümüzde de e-ticarete doğru hızlı bir yönelim bulunmaktadır.
E-Ticaret Nasıl Avantajlar Sağlar?
İnternet mağazacılığının her iki taraf için de çeşitli avantajları vardır.
Müşteri olarak baktığımızda;
- Aradığımız ürünü bulmak için saatler harcamamız gerekmez, ürüne sahip olan mağazaları direkt olarak bulabiliriz.
- Fiyat kıyaslamak aşırı kolaydır çünkü aynı şekilde tüm satıcıların fiyatlarına bakmak için dakikalar yeterli olacaktır.
- Alışveriş yapmak için hazırlanmak gerekmez evde bile olsak istediğimiz ürünü alabiliriz.
- Günün her saati alışveriş yapabiliriz.
- Türkiye’nin her yerindeki mağazalara ulaşabiliriz.
Satıcı açısından baktığımızda;
- Mağaza kirası ödenmez.
- Tüm Türkiye’ye satış yapılabilir.
- 7/24 açık bir mağazaya sahip olunur.
- Ürün stoklarını tutmak kolaydır.
- Stoksuz satışa imkan sağlar. (Satılmak istenen ürün depoda bulunmasa bile sipariş geldiğinde tedarikçiden temin edilir ve gönderilir. Günümüzde e-ticaret’in büyük çoğunluğu bu şekilde yapılmaktadır.
- Stoksuz satış sayesinde ürün çeşitliliği hiç olmadığı kadar fazla olur.
- Stoksuz satış sayesinde boşta duran ürüne sermaye yatırılmaz.
- Daha az personele ihtiyaç duyulur.
Bu satıcı açısından sağlanan avantajların hepsi daha uygun fiyatlar olarak müşteriye geri dönmektedir.
Bunun yanı sıra tüm dünyaya satış yapan uluslararası e-ticaret siteleri de bulunmaktadır. Bu sitelerdeki satıcılar genellikle belli aralıklarla çıkan ülkeler arası kargo gemilerini kullanan satıcılara sahip olduğu için bir dolarlık ürünü bile Çin’den ücretsiz kargoyla yollayabilmektedir. Ortalama teslimat süresi 10-15 gün olsa da bu büyük bir avantaj olup Türkiye’de bu fiyatlardaki bir ürünü ücretsiz kargoyla yollayan şirketler şu an bulunmamaktadır. Zamanında bu teslimat seçeneği Kliksa tarafından “tüm ürünlere ücretsiz kargo” vaadiyle uygulanmış ancak Kliksa batmıştır. Tabi ki batması başka sebeplerden olsa da tüm ürünlere ücretsiz kargo özelliğini sunan yeni bir firmanın ortaya çıkamaması da oldukça hayret verici bir durumdur.